Polvilumpion sijoiltaanmeno
Polvilumpion sijoiltaanmenot ovat erityisen yleisiä nuorilla ja nuorilla. Polvilumpion sijoiltaanmeno on usein polvilumpion sijoiltaanmenon aiheuttama laaja polvinivelen vamma. Polvilumpion sijoiltaanmeno aiheuttaa usein polvilumpion sijoiltaanmenoon liittyviä laajoja pehmytkudosvaurioita, jotka vaikuttavat ympäröiviin stabiloiviin rakenteisiin ja nivelkapseliin.
Parhaiten myyvä tuotteemme
Miten polvilumpion sijoiltaanmeno tapahtuu?
Polvilumpion sijoiltaanmeno tapahtuu usein, kun polvilumpioon kohdistuu suurempi voima, esimerkiksi kontaktilajeissa, tai kun anatomiset olosuhteet helpottavat polvilumpion sijoiltaanmenoa. Sijoiltaan mennyt polvilumpio siirtyy yleensä ulospäin kehosta. Polvilumpio voi olla osittain sijoiltaan, jolloin puhutaan polvilumpion subluksaatiosta. Polvilumpion täydellistä sijoiltaanmenoa kutsutaan patellan sijoiltaanmenoksi. Polvilumpion sijoiltaanmenon varalta on olemassa tehokkaita polvisuojia, joilla voidaan torjua polvilumpion sijoiltaanmenoa. Erityisesti sijoiltaanmenon estämiseen suunniteltu polvisuoja vakauttaa polvilumpion ja estää uuden sijoiltaanmenon.
Polvinivelen anatomia - polvilumpion sijoiltaanmeno
Polvilumpio on niin sanottu sesamoidiluu, vapaa luu, joka on kiinnittynyt ympäröivään nivelsiderakenteeseen, patellajänteeseen. Patella on muodoltaan hieman kolmion muotoinen, ja sen takaosaa peittää sileä rustopinta, joka helpottaa patellan liukutoimintaa reisiluuta vasten.
Polvilumpio lepää tavallisesti reisiluun kulhonmuotoisessa syvennyksessä reisiluun sisä- ja ulkokondyylin välissä. Polvinivelen taivutuksen ja ojennuksen aikana polvilumpio liukuu reisiluun urassa, mikä lisää vakautta ja liikkeen hallintaa.
Polvilumpion sijoiltaanmenon, patellan sijoiltaanmenon syy.
Polvilumpion sijoiltaanmenoon on useita syitä, olipa kyseessä polvilumpion luksoituminen tai subluksaatio.
- Reisiluun matala ura lisää patellan sijoiltaanmenon riskiä. Matala ura lisää riskiä, että patella ei noudata normaalia liikemallia, ja lisää patellan sijoiltaanmenon riskiä.
- Löysät tai venyneet nivelsiteet patellan ympärillä lisäävät patellan sijoiltaanmenon riskiä.
- Polvilumpioon urheilun aikana kohdistuva voimakas sivuttaisvoima voi aiheuttaa polvilumpion sijoiltaanmenon.
Patellan sijoiltaanmenon, sijoiltaan menneen polvilumpion oireet
Polvilumpion sijoiltaanmeno aiheuttaa usein lisäkomplikaatioita, kun polvilumpio on sijoiltaan. Turvotus, verenvuoto ja nivelsidevauriot polvilumpion sisällä ja ympärillä ovat yleisiä ongelmia, jotka liittyvät sijoiltaan menneeseen polvilumpioon.
- Helpompi lukkiutuminen toiminnan aikana
- Polvinivelen jäykkyys ja erityisesti polvilumpion yläpuolella.
- Turvotus
- Polvilumpion koettu epävakaus ja aiemmat taipumukset kevyempiin subluksaatioihin.
Patellan sijoiltaanmenon kuntoutus.
Patellan sijoiltaanmeno on usein laaja polvivamma. Lievät subluksaatiot (patellan osittainen sijoiltaanmeno) merkitsevät usein sitä, että patella palautuu normaaliin asentoonsa. Patellan totaalinen sijoiltaanmeno vaatii usein kiireellistä lääkärinhoitoa patellan palauttamiseksi alkuperäiseen asentoonsa. Jos polvilumpion sijoiltaanmeno-ongelmat ovat laajoja ja niihin liittyy jatkuva epävakaus, polvinivel voidaan leikata polvilumpion stabiloivan nivelsiteen (MPL) alkuperäisen toiminnan palauttamiseksi. Polvilumpion stabiloiva suojus lisää polvilumpion vakautta ja hallintaa. Patellan stabilointisuojassa on oltava patellatyyny, joka antaa jatkuvaa tukea ja painetta patellalle ja jonka on kyettävä antamaan lateraalista ja tarvittaessa myös mediaalista tukea patellan sijoiltaanmenon varalta.
Fysioterapia - sijoiltaan menneen polvilumpion kuntoutusharjoittelu
Yksilöllinen kuntoutusharjoittelu fysioterapeutin kanssa on edellytys polvilumpion tulevalle vakaudelle. Ota yhteyttä fysioterapeuttiisi, joka neuvoo sinua asianmukaisen harjoitusohjelman laatimisessa.